Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

‘Radiant Mind’ – Peter Fenner: praktisch op weg naar non-duaal bewustzijn

/
/
/
57 Views

Doel van het boek is om de lezer en vooral de beoefenaar toegankelijk te maken voor non-duaal bewustzijn midden in het geconditioneerde bestaan. En dat zonder dat je je persoonlijkheid en levensstijl drastisch hoeft te veranderen. De definitie van radiant mind luidt als volgt: “RM ontstaat wanneer wij rusten in non-duaal bewustzijn en toestaan dat het door de totaliteit van ons geconditioneerde bestaan heen schijnt, waar het vrede brengt, wijsheid en liefde voor alles wat wij ervaren. RM is de integratie van non-duaal bewustzijn in de geconditioneerde body-mind, terwijl deze geleidelijk getransformeerd wordt.”

Het boek bestaat uit dertien hoofdstukken: de eerste drie zijn theoretische hoofdstukken, dan volgen negen hoofdstukken met praktische oefeningen en het boek eindigt met een afsluitend hoofdstuk en een appendix.

In het boek een ontwikkelingsmodel geschetst van zes fasen, volgens welke non-duaal bewustzijn zich innestelt in ons. Radiant mind begint beginnend bij totale afgescheidenheid, dan conflict, vervolgens onderlinge afhankelijkheid, daarna co-existentie, paradox en eindigend in radiant mind. Deze ontwikkeling van radiant mind verloopt niet rechtlijnig en probleemloos. Obstakels op de weg zijn er vele: gehechtheid aan lijden, de behoefte iets te doen, de behoefte om te weten wat er gebeurt, de behoefte om betekenis te geven, angstige projecties hebben over non-duaal bewustzijn en ten slotte de neiging hebben om ‘iets’ te maken van non-duaal bewustzijn.

Daarna volgen negen hoofdstukken met een grote rijkdom aan oefeningen voor de radiant mind , die alle als doel hebben non-duaal bewustzijn te realiseren: contemplatieve oefening, ‘niet doen’, observeren van fixaties, non-duale communicatie, compleet zijn in het hier en nu, deconstructie van fixaties, de stroom van het leven verbreden, sereniteit en ‘doorheen zien’ en ten slotte ontmantelende conversaties. Doel van deze oefeningen is om de lezer te laten kennismaken met de ruimte van inhoudsloos bewustzijn, vervolgens om deze te herkennen wanneer deze aanwezig is in het dagelijks leven en ten slotte om hulp te bieden om zoveel mogelijk in deze ervaring te blijven. Het laatste hoofdstuk bevat een veelheid van tips om de beoefening te beginnen en vooral vol te houden. In de appendix wordt de inter-persoonlijke dimensie van RM beschreven; deze sluit nauw aan bij de geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg en het zogenaamde ’taal-actieparadigma’ van Fernando Flores.

Kortom, Radiant mind is een boek geschreven door een begeesterde auteur, met een gedegen achtergrond in de belangrijkste non-duale tradities. Peter Fenner is een spirituele leraar die op een doorleefde manier ons leert hoe wij non-duaal bewustzijn kunnen integreren in het dagelijks leven, met behulp van een rijkdom aan oefeningen.

Ten slotte iets over de vertaling van Radiant mind door Alexander Zöllner en Myra Pieters-Engelkes: de tekst leest gemakkelijk en soepel. Je hebt niet in de gaten dat het een vertaling is. Compliment aan de vertalers!

Paul Soons

Radiant Mind door Peter Fenner.

Uitgeverij InZicht, Hillegom, 2016

(Deze tekst verscheen eerder in het magazine InZicht.)

Lees hier meer over non-dualiteit.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest