Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vrede sluiten met je maan en je moeder

/
/
/
61 Views

We zetten onszelf graag in het zonnetje. De Zon geeft immers weer hoe je individueel tot je recht wilt komen. In onze cultuur is het Zon-principe zelfs dominant: zelfbewustzijn en individuele ambities worden hoog gewaardeerd. Hoe zit het met je maan en je moeder?

Je kunt opzoeken waar je Maan staat in je horoscoop en verbaasd staan over je ‘andere kant’ waar je een heel ander behoeftepatroon tegenkomt.

‘De Maan is de moeder’ wordt gezegd.

Ook mannen hebben een Maan in hun horoscoop. Ze kunnen dus zelf heel goed moederen. Natuurlijk moet de omgeving dat toestaan en ze moeten er zelf moeite voor willen doen. De meeste mannen besteden hun Maan liever uit aan de vrouwen in hun leven. Ook veel Nederlandse mannen zijn ‘figlio di mamma’ – moeders liefste. 

Maar, astrologisch gezien zijn we androgyn, gender fluïde dus. Zowel fysiek als geestelijk zijn we ‘tweeslachtig’; elk mens heeft een mannelijke en een vrouwelijke kant. In het lichaam zijn de kenmerken rudimentair, zoals mannenborsten met tepels en zwetende vrouwenvoeten.

Genderrollen

We hebben dus een Zon- en een Maankant, we zijn yang én yin. In onze tijd maken we mee dat zowel mannen als vrouwen op zoek zijn naar een nieuwe invulling van genderrollen. Alles waar de Maan voor staat is nu aan herziening toe.

Traditionele taken als ‘moederen’ in de zorg, horeca, schoonmaak, het onderwijs, veiligheid, bescherming en bewaking (politie!) worden structureel slecht betaald. 

Onderwaardering zie je ook in andere gebieden waarbij het gevoel en de intuïtie van de Maan cruciaal zijn: in kunst en cultuur, in de muziekles op school, in spiritualiteit. In de sport zie je de noodzaak om meer te gaan letten op de esthetiek, het plezier van het spel in plaats van de nietsontziende jacht op het goud van de Zon.

Waardering voor deze meer feminiene kant van het leven zou bijvoorbeeld ook meer mannen voor de klas kunnen brengen.

Zowel mannen als vrouwen hebben daarom in onze tijd een heel emancipatieproces voor de boeg.

Het element water en de onderbuik

Hoe zit dat met de Maan en emoties en moederbinding? Onze cultuur is per definitie rationeel, ook in de politiek gaat het over ’de inhoud’. Steeds blijkt echter, dat gevoel (sentiment en ressentiment) de overhand krijgt. Negatieve onderbuikgevoelens, gebaseerd op angst, beheersen het leven – in stemgedrag, in de polarisatie die je ziet in de samenleving.

De ‘onderbuik’ dat is de Maan, hier krijgen we vlinders bij verliefdheid, blijdschap als iets lukt en een verstopping bij stress. Wanneer er iets niet klopt in ons leven gaat het juist in het Maangebied knagen. We zetten ons schrap, we knijpen onze billen bij elkaar en houden onszelf groot.

Dat gebeurt vooral als niet wordt voldaan aan onze Maanbehoefte aan geborgenheid, aan een veilige plek hebben en ergens bij te horen. Mensen hebben een ingebouwde behoefte aan iets of iemand om voor te zorgen en te koesteren, kinderen, huisdieren. Bemoederd worden of zelf Moeder zijn.

Het teken waarin de Maan staat zegt hoe je dat doet. En ook wat je reacties zijn als er op dat gebied spanningen zijn.

Leven onder spanning

Het leven hoort spannend te zijn, sleur is voor niemand goed. Je voelt je lekker als er een dynamisch evenwicht is tussen spanning en ontspanning. Iedereen kent de leuke opwinding van nieuwsgierigheid, plezier, ontdekkingen doen – maar uiteraard ook de spanning van teleurstelling, haat en nijd.

Elk mens heeft daarom regelmatig ontlading nodig, lekker lachen, plezier maken, dansen en zingen. Zinderende spanning vraagt om grote ontlading – tegenwoordig kun je elke dag wel ergens uit je dak. De ervaring leert dat de spanning daardoor niet afneemt. Ons leven is daarvoor te complex en te overladen.

In onze cultuur leeft elk mens onder hoogspanning. Voortdurend alert, maximaal inzetbaar, altijd paraat. We ademen hoog en snel. Als je er zelf middenin zit heb je dat niet eens zo in de gaten.

Spanning wordt altijd gedreven door basisemoties angst, boosheid en verdriet. De stress die dit oplevert wordt anxiety genoemd (angstige gespannenheid).

Dit is een verschijnsel dat bij de Maan hoort en dus bij je onderbuik en onderrug. Je kunt het ongemak dat je hierdoor ervaart ontlopen door een druk leven te leiden. Geen tijd, ook niet om te ontstressen. Terwijl het juist in onze tijd hoognodig is om daar een dagelijkse gewoonte van te maken.

Praktisch: jezelf bemoederen

Je bent goed bezig als je voor jezelf een plekje maakt om spanning los te laten en te resetten. Maak ergens plaats voor jezelf met een makkelijke rechte stoel. Rek je omstandig uit en ga zitten. Kom tot rust.

Gronden. Voel je voeten op de grond en je billen op de stoel. Voel hoe de aarde je draagt, neem daarvoor een paar minuten tijd. Laat jezelf neer. Voel je voeten. Stel je voor dat je alle spanning uit je lijf laat stromen, via je voeten de aarde in.

Ademen. Voel hoe je adem gaat. Merk hoe je flanken en je rug mee willen doen. Een subtiele dans, een trage tango. Als een golf komt je inademing op, vult vanzelf je lijf, als een zachte stroom geef je de adem terug. Je komt in een rustig, aandachtig ritme. Geniet van ademend aanwezig zijn.

Energie stromen. Voel nu hoe ook je buik hierin meedoet. Bij elke ademhaling beweegt je buik zachtjes mee. Steeds dieper gaat je ademstroom, tot in je kruis en in je benen voel je de beweging. Je adem gaat vanzelf. Voel je adem als een vitale kracht.

Ontlading. Op je uitademing laat je spanning overal uit je lichaam naar de aarde stromen. Op je inademing komt er via je voeten een warme, vitale stroom uit de aarde. Die gaat vanzelf omhoog, door je hele lijf. Zo vul je jezelf op met vrije, opgeruimde en pure energie. Op de uitademing laat je die weer gaan, terwijl je de vitale kracht in jezelf opneemt.

Meenemen in de dag. Als je dit regelmatig doet merk je de ontspanning die dit geeft op het diepste niveau in je onderbuik. Je versterkt je gevoel van veiligheid, van opgenomen zijn in het ritme van de dag, van de maancyclus en de seizoenen.

Jan de Graaf is astroloog en docent. Meer: www.inspiratiesite.nl.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest