Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Eens/oneens: microdosing vervangt 20 jaar spirituele ontwikkeling

/
/
/
1268 Views

Hipsters van nu lijken massaal te vallen voor de zegeningen van microdosing, het in zeer kleine hoeveelheden regelmatig nuttigen van kruimeltjes van paddo’s met psychedelische stoffen. Om de dag eentje, drie dagen op drie dagen af eentje of weer een ander ritme? Waar haal jij het? Dit zijn nieuwe vraagstukken van de microdozers. Vraag is of de positieve effecten van deze hallucinogenen vergelijkbaar zijn met decennialange spirituele ontwikkeling. Wat vind jij? Laat je mening horen

De claims van aanhangers van microdosing (en vaak ook psilocybine en LSD) zijn fors: meer open, veel bewuster, meer connected met elkaar, minder snel vanuit het ego-ik reagerend en zelfs “ik voel me gewoon wijzer”, klinkt het. Dat gaat halverwege goeroe-wijsheid. Helpt microdosing de mensheid versneld naar de hogere staat die decennialange spirituele bewustwording en meditatie ook beloofd te kunnen voortbrengen? 

Ja!

* Het microdozen belooft heel wat. Dit is een knabbeltje van een paddenstoel (tot 0,5 gram) of 10-20 milligram LSD of psilocybine om de drie dagen of 1x per week. Meer focus en energie (24%), verbeterde stemming (21%), meer helderheid (11%), creativiteit (9%), minder pijn en minder specifieke medische klachten (13%) volgens een Canadees onderzoek naar de Reddit-groep door Thomas Anderson (2018).

* De ‘altered state of conciousness’ zoals tal van sites over microdosing en magic truffle’s het noemen, heeft een zeer geleerde groep ambassadeurs, van Harvard doctoren (James Fadiman) tot universitair docenten in ons land (waaronder kim Kuypers). Wie op microdosing googlet vindt ze op de site bovenaan de lijst mircrodosing.nl. Net als hun partner APRA, Amsterrdam Psychedelic Research  Associoation). Geen groezelige coffeeshop of achteraf steegjes, maar goed gemarkete producten.

* De ayahuasca-community meldt zich ook op het micodosingplein en stelt dat ook de paddo’s kunnen bijdragen tot een duurzame, langdurige dus, transformatie, aldus Álvaro Zárate en Adolfo Schmitt, Co founders at Microhuasca (Peru) op microdosing.nl. Nee, het is níet een magische pil die je je goed laat voelen. De verworven effecten, ervaringen en inzichten worden vaste onderdelen van je leven”, aldus beiden. Een methode of middel (de psychedelische bestanddelen) werken permanent door op fysiek, emotioneel, cognitief en spiritueel niveau, stellen zij in een schema dat de weg van middel naar transformatie beschrijft.

* De ayahuasca-scene is sjamanistisch georiënteerd, logisch omdat daarin de wortels liggen van dit (intussen verboden) effectieve bestanddeel van de gekookte liaan die voor de trip noodzakelijk is. De microdosinggolf lijkt hiervan te profiteren: ook hier gaan psychedelica hand in hand met dikwijls verwijzingen naar ‘spirits’, ‘moederplanten’ en andere minder wetenschappelijke terminologie.

* Op de site van GGZ Groep over de behandeling van depressies en verslavingen: “Opvallend in deze studies is dat het ‘werkzame’ deel van de behandeling niet de stof ‘per se’ is, maar eerder de ervaring. Hoe sterker de ervaring, hoe beter het resultaat, met name op de lange termijn. (…). Er zijn onderzoeken uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw waarbij mensen die niet wisten dat ze LSD kregen, dit toegediend kregen terwijl ze waren gefixeerd op een bed. (…) Hoe sterker (mystieker, spiritueler) de ervaring, hoe langer de effecten aan lijken te houden. Ook lijkt het erop dat het integreren van de ervaring ervoor zorgt dat de effecten meer ‘eigen’ worden. Zeker wanneer het gaat om psychische klachten zoals verslaving, depressie en andere zaken, lijkt het erop dat het inbedden van de psychedelische ervaring in een bredere, therapeutische context wenselijk zo niet noodzakelijk is voor een blijvende verandering in klachtenniveau.”

Nee!

* LSD of psilocybine, het effect is hetzelfde: een ‘uitje’ naar “net buiten de realiteit”, aldus www.dutch-smart.nl. Psilocybine wordt “vaker gebruikt als een hulpmiddel bij persoonlijke groei of voor gezondheidsvoordelen”, zegt deze site. Het is gewoon een trip, niks spiritueels aan.

* De ervaring met deze middelen kan dan wel op gedrag lijken van een rustige wijze spiritueel, maar dat is dankzij het middel, het is geen eigen kwaliteit.

* De werkzame stoffen werken op de neurotransmitters. Deze zijn verantwoordelijk voor de overdracht van prikkels van de ene zenuwcel naar de andere. Overal wordt aangeraden om het middel niet doorlopend, dagelijks en gedurende langere periode te gebruiken. Het gebruiksdagen moeten niet niet-gebruiksdagen worden afgewisseld anders verdwijnt het effect.

* LSD kan leiden tot een psychose met angsten, hallucinaties en verwardheid, aldus de site van de Jellinekkliniek, een nationaal begrip als het gaat om verslaafdenzorg. “Meestal is dit na een paar dagen of weken weer over. Soms duurt het langer. Het effect van lsd kan wel lijken op een psychose op het moment dat je het gebruikt. Deze gemoedstoestand verdwijnt als de lsd is uitgewerkt.

* Tegenargumenten bij ayahuasca gelden hier ook. Zie een eerder artikel hierover op deze site.

* Helemaal onschuldig is psilocybine nu ook weer niet: bijwerkingen als hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en slapeloosheid worden gemeld, aldus UMC Utrecht.

Wat is jouw mening over het nut van deze stelling?

Reageer hieronder of stuur je reactie als email op naar redactie@kd.nl.

.


Tags:
Meer van:

2 Reactie(s)

 1. Ik probeer momenteel kratom uit als pijnstiller Ivm heftig chronische pijn, herken wat er beschreven wordt, er is zelfs een documentaire op Netflix open, en ik kan het iedereen aanraden, maar wel onder begeleiding zodat je ervoor en erna er over kunt praten. Het proces is minstens zo belangrijk als de reis. De pijnstillende werking was fantastisch, maar hield wel heel abrupt op. Graag meer, veel meer aandacht hiervoor , hat kan veel mensen die pythisch leiden hebben helpen, maar ook de fysieke pijnstilling kan heel erg goed zijn. Compliment voor dit artikel, meer hiervan

 2. Een neefje van mij, 18 jaar, na gebruik van LSD, meende dat hij kon vliegen. hij ging naar de bovenste verdieping van het huis waarin hij woonde en sprong richting tuin van de buren.
  Hij moest het met de dood bekopen. Zijn ouders waarschuwen voor het gebruik van die drug. Artikel in Parool over zijn leven in de hoop dat jongeren ervoor gewaarschuwd worden. ( 7 augustus 2022) Misschien volwassenen ook wel waarschuwen. Het is vast een prachtige trip voor hem geweest.
  Clary van Doorn

Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest