Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nieuwe boeken met een ziel

/
/
/
324 Views

Wat kwam er zo voorbij op de redactie de laatste tijd? Hier drie boeken met een ziel die we van harte kunnen aanbevelen.

Van bevrijding naar vermijding

Nondualiteit

Zet een advaitische performer, een muzikale psychosociale adoptietherapeut en ervaren beroepscoach bij elkaar en je krijgt drie coachingswegen naar je zijn, je essentie. Zelf noemen ze het de “directe weg” naar bevrijding. “Bij de indirecte bevrijdingweg focus je je op de pijn of probleem; je zoomt erop in, gaat op onderzoek uit en bent bezig het probleem op te lossen. Bij de directe bevrijdingsweg kijk je nog een stap verder. Want waar komt al die mentale en emotionele spam  vandaan? Wat is de kern van de zaak? Je zoomt helemaal uit, doet zelfonderzoek en vindt waarschijnlijk helemaal geen probleem meer. Dat is mindblowing.”

Aldus coach Cees van Elst, therapeut en muzikant Hartini van Rijssel en performer Paul Smit, met een voorwoord van coach en fotograaf Hans Tibben in Van vermijding naar bevrijding: een goed boek van uitgeverij Samsara voor zowel “mensen die werken met mensen als voor niet-helpers die nieuwsgierig zijn naar nondualiteit”. Inzichten waarover sommigen een heel leven deden, krijg je hier tussen twee kantjes op 185 pagina’s gebundeld. Met een nuttige bronnenlijst.

Tao, de levende religie van China

Taoïsme uitgelegd

Als uitgeverij Meulenhoff Boekerij een 317-pagina’s tellend boek over de tao uitgeeft en we dan ook de naam van Kistofer Schipper erop lezen, is de interesse gewekt. Is Tao een nieuw postuum werk van deze eerste westerling die bevestigd werd als taoïstische meester? Nee, helaas, het is ‘slechts’ de 29e druk, met “steun van het Franse ministerie van Cultuur”.

Een mooie gelegenheid nu om dit juweeltje voor wie spirituele inspiratie zoekt, nog eens onder de aandacht te brengen. Loepzuivere inleiding op het taoïsme, de praktijk, Lao Zi, en natuurlijk de leer.

Geweldige index en dito literatuurlijst ook, vaak kenmerken van goed spul. Had je dit boek nog niet? Kopen!

Werken vanuit bezieling

Van de bedenker van het Inspiratiespel verscheen deze zomer het boek Werken vanuit Bezieling, met als ondertitel ‘Ontdek je zielskwaliteiten. Veelschrijver Peter Gerrickens werd geïnspireerd door astrologe Carla Kerklaan en in zijn dankwoord noemt hij onder meer astroloog George Bode. De astrologie is belangrijk voor het begrijpen van zijn boek over het werken vanuit bezieling. Daarin benoemt hij twaalf levensgebieden waarin zielsthema’s centraal kunnen staan. Hé, twaalf? Zouden we hier met de twaalf sterrenbeelden te maken kunnen hebben? Hij dicht de twaalf thema’s ook elementen (vuur, aarde, lucht en water) toe, precies zoals de twaalf dierenriemtekens en hun astrologische huizen. Jawel, neem bijvoorbeeld het twaalfde levensgebied, spiritualiteit en zingeving. Dit is Gerricks vertaling van het astrologische 12e huis, het Vissen-huis met de planeet Neptunus als heer. Gaat dat dan (alleen) om spiritualiteit en zingeving, zoals hij stelt? Dit komt dan in een ander licht te staan, want het gaat natuurlijk om veel meer, zoals loslaten, accepteren, transcenderen, waarbij zingeving en spiritualiteit enkele aspecten kunnen zijn. De diepgang van de astrologie mist een beetje als je deze bron van het boek door krijgt.

Schipper (1934-2021) was een Franse sinoloog van Nederlandse afkomst. Hij leidde de westerling langs de gedachtewereld van de oude taoïstische meesters, waaronder Baopu Zi: “Dit heb ik geleerd: wie het Ene kent, heeft alles volbracht. Wie het Ene kent, kent alles. Wie het Ene niet kent, is niet in staat om wat dan ook te kennen. De Tao openbaart zich voor alles in het Ene. Er is niets dat kostbaarder is.”

Voor ieder levensgebied en zielsthema zijn er ook andere aspecten om te beschouwen: de energie ervan, flow, zingeving, vrijheid en kwaliteit om een paar te noemen. Bij het hoofdstuk ‘Kwetsbaarheid’ gaat hij dieper in op hoe voor ieder levensgebied (je astrologische kern?) of bezieling de afwijzing er uit ziet. Hier koppelt Gerricken de astrologie aan psychotherapie. Beslist een interessant startpunt dat om meer verdieping vraagt.

Toen ik bij hoofdstuk ‘6.8 De betekenis van kernwaarden’ slechts tweeëneenhalve pagina las, miste ik wel iets belangrijks. Daarvoor blijk ik bij een van zijn andere 24 boeken en publicaties te moeten zijn. Of een andere titel uit de flinke literatuurlijst.

Vooral miste ik in dit boek een tool om dat ‘werken’ uit de titel hanteerbaar te maken. Of moeten ik dan eerst het Waardenspel en Inspiratiespel er (weer) bijhalen? Eigenlijk zou een titel ‘Werkbezieling astrologisch bekeken’ een betere titel zijn geweest. Met mijn actieve levensgebieden 1 en 5 en vooral 12 voelt de huidige titel na lezing toch een beetje onvervuld.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest