Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Transpersoonlijk, wat is dat eigenlijk? Interview

/
/
/
370 Views

Paul Goudsmit (64) en Jane Tipping (63) uit Hoogland (bij Amersfoort) startten in 2001 een trainingscentrum in Toronto, van waaruit zij workshops en coaching programma’s verzorgden, waaronder een meerjarige opleiding transpersoonlijk coachen, wekelijkse studiegroepen, intensieve weekendworkshops en individuele-, relatie- en familietherapie. Ze werken vanuit het gedachtengoed van een Cursus in Wonderen.

Hun werkgebied breidde zich in de loop der jaren uit naar Engeland en Nederland, en in de zomer van 2011 verhuisden zij naar Nederland. Het bood hun ook de gelegenheid de samenwerking met hun Nederlandse collega’s voort te zetten. Een paar vragen over hun ervaring met wat ze ‘transpersoonlijk’ noemen.

Hoe beschrijven jullie transpersoonlijk werk?

“Transpersoonlijk is een ander woord voor een spirituele benadering van het leven. Mensen verwarren spiritueel vaak met religie. Onze reactie daarop is: ‘religie is voor mensen die bang zijn om naar de hel te gaan, spiritualiteit is voor mensen die er al lang genoeg leven dat ze weten iets anders te willen’. Wij hebben een voorkeur voor de term transpersoonlijk omdat het echt de essentie is van het werk dat we doen – wij helpen mensen hun denken te transformeren en door dit te doen verandert hun hele leven.”

Wat betekent ‘transpersoonlijk voor jullie?

“Transpersoonlijk werk moedigt ons aan verder te gaan dan het verhaal over onszelf en de wereld, wat goed is, wat fout is en te vertrouwen dat er altijd een grotere betekenis en doel aan het werk is. Alle dingen gebeuren voor mij, niet tegen mij. Het vraagt een grote inzet te zien dat wij geen slachtoffers zijn maar briljante co-creators. Transpersoonlijk werk moedigt me aan te stoppen met betekenis te geven aan de wereld omdat de wereld geen echte betekenis heeft. Echter heeft iedere ervaring en ontmoeting een betekenis die groter is dan mijn kleine beeld dat ik ervan heb. Alles dat ik ervaar en iedere ontmoeting die ik heb speelt een deel in de lessen die ik te leren heb terwijl ik in deze fysieke vorm en in de wereld ben.”

Heeft het leven zin?

“Veel mensen hebben het gevoel dat hun leven geen doel heeft en geen betekenis, ze zijn bang dat ze niet echt kunnen zijn en geen passie hebben en transpersoonlijk werk helpt daar echt bij. Ik zou dit meer levendig willen uitbeelden door dit voor te stellen: alles wat er gebeurt geeft je twee mogelijkheden hoe te reageren. De eerste keus is het niet leuk te vinden en ermee te vechten, de tweede is ermee te leren dansen. Mij maakt dansen veel gelukkiger dan het ooit is gelukt met vechten. In de westerse samenleving zal een bezoek aan de apotheek veel duidelijk maken hoe om te gaan met angsten en depressie. Verslaving tiert ook welig en alle drie zijn ze een manier om de afwezigheid van betekenis, doel en verbinding dat velen voelen te bedekken. Er is een diep verdriet dat wordt geassocieerd met het weten dat we niet de mensen zijn en de levens leven dat voor ons bestemd is. De reden dat meer mensen transpersoonlijke coaching zoeken (volgens Sir John Whitmore), is dat in de jaren die kort achter ons liggen mensen wakker worden tot het transpersoonlijke in zichzelf, door ‘de zich aandienende behoefte betekenis en doel te vinden in alle aspecten van hun leven en te werken in dienst van iets in plaats van alleen winst te maken.’ “

Wat doe je in je werk?

“Ons werk is om samen met mensen naar de plekken te gaan in het verleden die beangstigend zijn, verdrietig, pijnlijk of traumatisch en we blijven daar, met hen, met aanwezigheid, aandacht en nieuwsgierigheid, totdat de ervaring zichzelf transformeert tot de les in Liefde dat het eigenlijk altijd al is geweest, wachtend voor ons dit te zien. Wanneer dit gebeurt, verandert alles. Hoe we onszelf zien, anderen en de wereld. Dan ervaren we ware dankbaarheid voor de ervaring zelf. Totdat dit gebeurt, worden we gedreven door onze eigen angst deze plekken en ervaringen in het verleden te vermijden waar onze transformatie op ons wacht.”

Is transpersoonlijk hetzelfde als God?

“De ervaring van het Christusbewustzijn of Kosmisch bewustzijn kan een deel zijn van een transpersoonlijke sessie, en dit is nog steeds geen God.”

Wat is verlichting volgens jullie?

“Ik geloof dat er enkele mensen op deze planeet zijn die in alles het grotere geheel zien. Neem hen en het leven niet te serieus en weet dat zij als individuen niet werkelijk bestaan – zij leven vanuit het niveau van de ziel.

“Mijn doel in dit leven is niet verlichting. Mijn missie is de volheid van wat het leven aan mijn ziel kan geven te ervaren, de lessen te leren die ik hier te leren heb en lief te hebben voorbij genade.

Mijn eerste ervaring met verlichting gebeurde toen ik twaalf jaar oud was. Een vriend gaf me het boek Siddhartha, door Herman Hesse. Het is een prachtig verhaal over de reis van een man naar verlichting. Bijna bij het einde van het boek deelde Siddhartha, dan een verlicht wezen, zijn ervaring van zijn staat met zijn vriend uit jongensjaren door een kus. Een prachtig geschreven beschrijving van eenheid en connectie met alles wat er is. Op dat moment, was wat ik las verbazingwekkend en ook bekend. Ik wist dat dit het ultieme doel in mijn leven was. Terug te keren tot de verlichte staat dat ik ooit was. Ik bereikte dat gedurende drie weken elf jaar later. Het was tegelijk opwindend en beangstigend.

Ruim 40  jaar later is de ervaring die ik had toen ik 23 was het meest diepzinnige referentiepunt van mijn gehele leven. Mijn begrip van die periode is wat verschoven. Ik geloof nu dat ik toen een wat ik noem ‘periode van kosmisch bewustzijn’ had. Deze staat kan worden bereikt door natuurlijke alsook kunstmatige middelen maar is niet hetzelfde niveau als Ware Verlichting. Zelf denk ik dat Ware Verlichting een totale overgave van je individuele identiteit vraagt. Ik heb er bewust voor gekozen om behulpzaam te zijn zo lang ik nog op deze planeet verblijf in een lichaam. Ik noem dat een spiritueel volwassene zijn die verantwoordelijkheid neemt voor zijn huidige ervaring van bestaan. Mijn doel hier is te leren, les te geven en onvoorwaardelijke liefde te demonsteren in alle situaties, mijn denkgeest te genezen (‘Mind’ in het Engels wordt in ECIW vertaald door denkgeest omdat het iets anders is dan geest), en de planeet ten goede te komen. Ik denk dat ik mijn identiteit daarvoor nog nodig heb om dit effectief te kunnen communiceren. Dus denk ik dat ik nog een tijdje rond blijf hangen, ik heb geen haast. Een van mijn favoriete quotes is nog steeds: ‘Wanneer je op de plek bent beland dat je weet dat je een berg kunt verzetten, herinner je je ook dat jij degene was die hem daar heeft geplaatst, dus waar maak ik me druk om’.”

Werkt een transpersoonlijke coach anders dan een spirituele of normale coach?

“Wij spreken over drie fases van persoonlijke groei. Ten eerste, moeten we wakker worden – er is een groter plan, ik ben groter dan ik denk en op een bepaald niveau zijn we allen verbonden.  Dan moeten we volwassen worden – het laten gaan van slachtofferbewustzijn en te leren iedereen en alles te vergeven. En de laatste stap is de verandering te zijn die je wilt zien. Neem verantwoordelijkheid, onderneem actie.

Wij mensen zijn meestal spirituele kleuters. Je hoeft enkel naar de huidige politieke trends te kijken waar kleuters over kleinigheidjes aan het vechten zijn waardoor ze het lijden veroorzaken van anderen door de liefde voor geld en hebzucht. Wat wij aan het doen zijn is de wereld te helpen, één persoon tegelijk. Te groeien naar spirituele volwassenheid. Wij pretenderen niet dat we er zelf al zijn maar we werken daar iedere dag aan in iedere situatie en relatie die zich aandient.”

Kan dit worden vergeleken met non-dualiteit en Advaita?

“Non-dualiteit is de essentie van alle spiritualiteit. Non-dualistisch denken heeft zijn wortels in de Advaita, Boeddhisme en sommige vormen van Hindoeïsme maar ik geloof dat het doel om de wereld vanuit een gevoel van eenheid te bekijken gelijk is voor allemaal. Het ultieme doel van transpersoonlijk werk is hetzelfde. Non-dualisme is een belangrijk aspect van TP werk en misschien een einddoel; ons werk is het proces om daar te komen en in staat zijn daar te leven.”

Hoe ga je om met de dualiteit van het tegelijkertijd het Hoogste/Eenheid en het aardse?

“Door alle ervaringen, ontmoetingen, gevoelens en illusies te eren en ze te gebruiken als hulpmiddel voor verbinding. Ik ben er niet zeker van dat er hier sprake van dualiteit is, we kunnen het tegelijkertijd ervaren.”

Wat bieden Paul en Jane?:

  • Opleiding Transpersoonlijk Coachen (TPC) – geaccrediteerd door het ICF. Deze opleiding biedt je de mogelijkheid een geaccrediteerd coach te worden in drie jaar. Het eerste jaar gaat geheel over jezelf, wie of wat ben ik? Het tweede jaar gaat meer over het ontwikkelen van coaching vaardigheden en in leerjaar 3 worden daarin de puntjes op de i gezet en werk je aan de 11 kerncompetenties volgens de ICF richtlijnen.
  • Ervaringsgerichte workshops zoals De Bevrijding, The Edge, Relatieworkshop, Mannen en Vrouwenworkshop, Terug naar Onschuld, Stepping Up (zomerworkshop).
  • Verder doorlopende Cursus in Wonderen groep. Lees- en deelgroep. Iedere even week (om de week dus) thuis in Hoogland. Relatie coaching en persoonlijke coaching

Alle informatie hierover is te vinden op onze website: http://www.in-communication.com/.

Transpersoonlijk, wat is dat? Jane Tipping en Paul Goudsmit
Transpersoonlijk, wat is dat? Jane Tipping en Paul Goudsmit

Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest