Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Licht op de maag

/
/
/
486 Views

Verse gember-citroenthee met honing

Ben je die winterkwaaltjes inmiddels zat, of heb je gewoon een oppepper nodig? Dit eeuwenoude en beproefde recept bestrijdt met succes de winterblues.

Gember-citroenthee met honing is niets nieuws. Het is een traditionele drank die in Zuidoost-Azië in verschillende variaties wordt gedronken. Het voornaamste ingrediënt is gember, de wortel van een bloeiende plant die ook decoratief oogt in de achtertuin. Gember wordt voor uiteenlopende doeleinden gebruikt. Uiteraard vanwege de smaak, maar vooral vanwege de medicinale werking. De gemakkelijkste manier om gember-citroenthee te maken is om een theezakje met gedroogde bestanddelen in heet water te hangen, maar de uitgesproken smaak en het effect van de ingrediënten komen veel beter uit de verf wanneer je deze drank zelf maakt.

Ingrediënten
Kokend water
Biologische citroen
Verse bio-gemberwortel
Rauwe honing

Bereidingswijze
De hoeveelheden per ingrediënt is afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar als richtlijn kun je per persoon ongeveer 1 centimeter gemberwortel en het sap van halve citroen aanhouden. Gember kun je raspen, maar je spaart je vingertoppen wanneer je een blokje gember gewoon met de knoflookpers uitknijpt.

Giet het kokende water over de gember en laat het in de theepot minimaal 10 minuten trekken. Voeg na het uitschenken de uitgeperste citroensap en als laatste de rauwe honing toe (naar smaak). Volgens de ayurvedische leer kunnen de eventueel aanwezige giftige eigenschappen van de bloemen in de honing – dit geldt vooral voor wilde honing afkomstig van verschillende bloemen – boven 40 graden Celsius worden geactiveerd. Met de voorbehandelde honing uit de supermarkt vermijd je dit, maar je krijgt er weer andere problemen voor terug (zie http://kd.nl/snoep-je-gezond/). De honing kun je dus als beste toevoegen als de drank enigszins is afgekoeld.

Variaties
Vind je de thee nog niet pittig genoeg, voeg dan een snufje cayennepeper toe. Andere variaties: laat met de gember een stokje kaneel meetrekken. Voor een frisse noot schenk je de kruidendrank over een handje verse muntbladeren. En een eetlepel gedroogde kamillebloemetjes zorgt voor een kalmerend effect.

Thee met een bite
De helende werking van gember op de spijsvertering (vooral bij misselijkheid als gevolg van evenwichtsproblemen, en ook diarree) is de meest bekende. Veel Aziaten gebruiken gember in heet water om de vervelende symptomen van verkoudheid en griep te verzachten. Gember is ontstekingsremmend en zorgt er ook voor dat je gaat zweten. Zo verwijdert je lichaam op een natuurlijke manier haar afvalstoffen.
Citroen vult gember goed aan, zowel qua smaak als qua eigenschappen: de zure vrucht is bacterieremmend en werkt, bij voorkeur verdund met water, net zo goed tegen spijsverteringsproblemen. Bovendien bevat citroen flink wat vitamine C en weinig vruchtensuikers. Een andere bacteriedoder is rauwe honing. Het helpt bijvoorbeeld het rauwe gevoel in je keel verlichten wanneer je keelpijn hebt. Hoewel deze kruidenthee zeer prettig wegdrinkt in de wintermaanden, is het gekoeld net zo goed een frisse zomerdrank. Maar dan wel met een bite.Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest