Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ga op avontuur, word droomreiziger

/
/
/
494 Views

Vang je dromen in jouw woorden

Wat heb jij gedroomd vannacht? Was het bedrog, verwerking, boodschap van wijze wezens of goede raad van ons hogere zelf? Zijn ze volgens een boekje te duiden of blijven het onoplosbare puzzels? Vergeet niet dat de droomwereld misschien wel een van onze laatste mogelijkheden is om de avonturier uit te hangen.

Door Linda Wormhoudt

Volgens experts dromen we gemiddeld drie dromen per nacht. We onthouden ze niet allemaal: ze zijn gevlogen voordat we ze konden pakken. Jung, Freud en vele anderen hebben geprobeerd de droomwereld te begrijpen en te verklaren, met wisselend succes. De boekwinkels staan vol droomboeken met tips, adviezen en droomduidingen. Er wordt gesproken van verwerkingsdromen, die helpen je om gebeurtenissen, angsten en zorgen te verwerken. De hersens verwerken dan de enorme hoeveelheid informatie die je in waaktoestand op je af hebt gekregen. In een ‘grote droom’ vertelt iemand je iets waardoor je erg wordt geraakt of maak je iets mee wat echt belangrijk voelt. De droom is vaak zo levendig, dat je – als je wakker wordt – een inzicht hebt verworven dat je manier van leven kan beïnvloeden. Mensen die geïnteresseerd zijn in droomwerk proberen deze grote dromen te vangen en de verwerkingsdromen te minimaliseren.

In vele sjamanistisch georiënteerde culturen waren dromen zeer belangrijk. Ze konden voortekenen bevatten, een persoonlijke boodschap brengen, waarschuwen tegen onheil, attenderen op mogelijkheden. Het was in de droomwereld dat gidsen, helpers en goden ongecensureerd door verstand konden communiceren met mensen. Dromen werden ‘s morgens met elkaar gedeeld en het wel of niet uitvoeren van zaken zoals oorlog, oogst en jacht, werden mede gebaseerd op boodschappen uit de droomwereld. Dromen werden gezien als kostbare geschenken uit een andere werkelijkheid, en op waarde geschat. Men nodigde dromen uit, hield droomrituelen en mensen met een natuurlijk droomtalent hadden een belangrijke positie in de groep.

Ik besloop de kudde behoedzaam. Ik tijgerde door het gras, gecamoufleerd door het hoge groen. Langzaam bewoog ik naar voren, hand voor hand, voet voor voet. Ik zag mannetjes en vrouwtjes, oude grootmoeders, springerige jongelingen. Nog iets dichterbij. Ik houd mijn adem in. Had die grote stier mij gezien? Heel dichtbij mij staat een vrouwtje vredig te grazen. Nog een hartslag, nog een toef gras, en dan… zo snel ik kan spring ik op, luid zingend. Mijn handen grijpen de hoorns, ik hoor de hoeven schrapen, ik spring op haar rug en met haast onmenselijke krachten dwing ik het dier op de grond. Het hijgt hoog, en ik hijg mee, en dan geeft ze zich over aan mij. Ik heb zojuist een prachtige heldere droom gevangen!

Onthouden
Als je de droomwereld kunt zien als een parallelle wereld met onbegrensde mogelijkheden, vol gebieden waarin je avonturen kunt beleven, wijsheid vergaren en uit je dak kunt gaan, zal de ontdekkingsreiziger in je wakker worden en de mogelijkheden omarmen. Om die mogelijkheden ten volle te kunnen benutten, is het in eerste instantie van belang dat je leert hoe je je dromen kunt onthouden. Ieder van ons heeft waardevolle dromen, en ook als je ze niet onthoudt zullen ze hun effect hebben. Het onthouden brengt je wel naar het volgende niveau, en zorgt voor nog meer mogelijkheden. Het geeft je visa voor weer andere, nog onontdekte droomgebieden. Alsof de droomwereld is opgebouwd uit vele lagen, waarbij elke laag een eigen wijsheid en schoonheid bezit. Je kunt natuurlijk lekker in je eigen bekende laagje blijven hangen, dat is een keuze. Maar je kunt ook op kousenvoeten over de grenzen sluipen, de droombergen intrekken, de droommoerassen ontdekken.

Ziel stond naast me. Ik zag haar ogen schitteren, en haar gezicht had een geheimzinnige gloed. Ze pakte mijn hand en kneep erin. “Weet je wat…” zei ze, “we doen het gewoon. Kan ons het schelen. Ben je er klaar voor?” Dat was een goede vraag. Was ik er klaar voor, zou ik het durven? Maar wat kon mij gebeuren? Ik had een kans en die kans wilde ik pakken. Het avontuur lokte en ik voelde mijn droomhart sneller kloppen. “Ja, ik ben er klaar voor” antwoordde ik. “Houd je ogen open, en laat mijn hand niet los” sprak ziel mij enigszins streng toe. Ik haalde trillend adem, hield ziels hand stevig vast, en samen renden we de storm in, op zoek naar het Oog.

Experimenteren
Ben jij er klaar voor, heb je er zin in? Je kunt bijvoorbeeld experimenteren met helder (bewust) dromen. Je kunt met iemand afspreken dat je elkaar ontmoet in de droomwereld. Vaak wordt er dan een onderling symbool afgesproken en wordt er een ontmoetingsplaats uitgekozen. Mensen die in stamverband bij elkaar wonen, weten dat dromen in kleine ruimten kunnen ‘overspringen’ van de ene naar de andere persoon. Je droomt dan niet je eigen droom, maar de droom van je buurman. Soms deel je dezelfde droom, maar dan vanuit een ander (eigen) perspectief. Ook hiermee kun je experimenteren, spreek bijvoorbeeld met je partner af om voor elkaar te dromen. Dat kan verrassende resultaten opleveren.

Ik droomde dat ik in een gigantische opslagplaats stond. Een immense ruimte met daarin duizenden archiefkasten, zo ver het oog reikte. Op elke kast stond een jaartal, of een maand, soms een datum. Ik opende een lade in de dichtstbijzijnde archiefkast: die zat vol mappen. In die mappen: elke droom die ik had gedroomd in maart 1978. Terwijl ik las, herinnerde ik mij de desbetreffende droom weer en de omstandigheden. Ik besefte dat niets vergeten was, en geen droom verloren. Alles was opgeslagen in een oerdeel van mijn hersenen. Ik kon er alleen niet altijd bij.

De weg naar de droomwereld is geplaveid met simpele handelingen. Ruim je slaapkamer op, kijk welke dingen er in je slaapkamer staan en beslis of alles wel echt nodig is. Sommige voorwerpen kunnen storen. Als je de oerlelijke vaas die je ooit van je tante Sophie kreeg in je slaapkamer hebt staan, kan de energie van dat voorwerp storend werken.

Om te leren onthouden heb je een paar praktische dingen nodig: twee notitieboekjes. Leg er een naast je bed en een ander op het toilet. Als je midden in de nacht naar het toilet moet, word je vaak middenin een droom wakker. Schrijf de droom dan meteen op. Probeer dat zo uitgebreid mogelijk te doen, alleen stopwoordjes zijn vaak niet genoeg om de droom in kaart te brengen. Denk niet “dit is zo duidelijk, dit herinner ik me morgenochtend vast wel…” Dat werkt dus niet. Voordat je gaat slapen, zeg je hardop in korte zinnen wat je die dag hebt meegemaakt. Dit zorgt ervoor dat je niet gaat dromen over boodschappen doen en andere onbelangrijke zaken. Vertel jezelf minstens tien keer dat je dromen zult gaan onthouden deze nacht. Bespreek je dromen ‘s morgens met je gezin of je vrienden, dit zorgt voor een gewenning.

Opschrijven
Er zijn veel mogelijkheden om met dromen te werken. Als je een zeer interessante droom hebt en je wilt de energie van die droom bewaren of vasthouden, schrijf dan je droom zo uitgebreid mogelijk op, ook het gevoel dat de droom je gaf.

Voorbeeld: “Een adelaar vloog boven me en liet kleine borstveertjes vallen die in mijn mond vielen. Elke keer als ik sprak, ademde ik kleine veertjes uit. Adelaar zei dat ik met mijn hart moest spreken, op een heilige manier, in waarheid.” Herlees vervolgens de droom, en streep weg wat niet echt van belang is. Het resultaat: vliegende adelaar, kleine veren, heilig spreken, adem, hart. Met deze woorden maak je een gedichtje.

Kleine veren

Wijzen de weg

Heilige adem

Nu heb je een gedicht dat je kunt gebruiken om datgene wat de droom je vertelde, weer op te roepen. Je kunt van dit gedicht ook een lied maken: zeg het gedicht een aantal keren hardop, kijk welke klanken er bij je opkomen, zoek de melodie. Met dit lied houd je de droom en de boodschap levend.

We kunnen de droomwereld nooit helemaal begrijpen. Dat is helemaal niet nodig, juist het ongrijpbare heeft een eigen charme. Het geeft ons een scala aan mogelijkheden, een vorm van magie die voor elk van ons bereikbaar is. Een bekende spreuk: “Een wijsgeer droomde dat hij een vlinder was. Of droomde de vlinder dat ze een wijsgeer was?” Vraag jezelf af en toe, op weg naar de supermarkt, tijdens je lunch of op je werk soms even af: “Droom ik nu of ben ik wakker?”

Linda Wormhoudt is sjamaniste en rituelenbegeleidster, auteur van ‘Goden en sjamanen in Noordwest-Europa’, ‘Ademtocht, verhalen over de dood’, en ‘Seidr, het Noordse pad, werken met magische en sjamanistische sporen in Noordwest-Europa’ alle uitgegeven door uitgeverij A3 boeken. Haar website: www.soulritual.nl. Haar twitteradres: http://twitter.com/Lindatweetraaf


Tags: ,
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest