Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Je goed voelen kun je leren

/
/
/
652 Views

Probeer de ‘gevoelsomdraaitechniek’ eens

Een rotgevoel? Niet lekker in je vel? Wil je het liever niet? Moet je de gevoelsomdraaitechniek eens proberen; het is even verwarrend maar daarna ga je fluitend de rest van de dag in.

Joost van der Leij

De meeste mensen zijn dankzij hun opvoeding veel beter in zich slecht voelen dan in zich goed voelen. Toch kunnen zij met de gevoelsomdraaitechniek die de laatste jaren zijn opwachting maakt in Nederland, hun brein trainen om zich goed te voelen. Zelfs mensen die al jaren klinisch depressief  zijn, blijken over het algemeen zich binnen enkele uren weer goed te gaan voelen. Voor mensen met minder ernstige klachten maar die zich ook af en toe slecht voelen, is het een kwestie van minuten.

De techniek werkt kinderlijk eenvoudig. Je kan zelfs stellen dat het moeilijker gezegd is dan gedaan. Met de gevoelsomdraaitechniek wordt eerst de emotie in het lichaam gelokaliseerd om het gevoelspatroon van deze emotie te ontdekken. Dit gevoelspatroon wordt in een negatieve kleur buiten het lijf gevisualiseerd. Vervolgens wordt het tegenovergestelde patroon in tegengestelde richting in een positieve kleur gevisualiseerd. Dit nieuwe patroon wordt vervolgens terug in het lichaam gestopt waardoor het negatieve gevoel wordt geneutraliseerd. Ten slotte wordt door het herbeleven van een plezierig moment uit je verleden, het brein een nieuwe positieve kant opgestuurd.

Sommige mensen vinden het moeilijk voorstelbaar dat je in een korte tijd problemen kan oplossen waar iemand misschien wel jaren mee gezeten heeft. En dan ook nog zonder dat er gekeken wordt naar de oorzaak van het probleem. De reden is evenwel gemakkelijk te begrijpen. Een negatieve emotie komt uiteindelijk voort uit een keten van hersencellen die elkaar informatie doorspelen. Elke keer dat de betrokken hersencellen dat doen, worden zij getraind om dat zo te blijven doen. Jarenlang een probleem hebben betekent dus jarenlang je brein trainen om zich slecht te voelen. De oorzaak heeft niets meer te maken met het in stand houden van het nare gevoel. Het is een gewoonte geworden.

Door de gevoelsomdraaitechniek te gebruiken, breng je de hersencellen in de war. Het gevoel een andere kleur en een andere bewegingsrichting geven, werkt zo verwarrend voor de betrokken hersencellen dat zij het oude patroon kwijtraken. Tegelijkertijd ontstaat er in de verwarring ook een kleine paniekaanval. Het brein denkt: “Wat moet ik nu dan?” Door op dat moment het brein een nieuwe en positieve richting aan te bieden, grijpt het brein deze kans met twee handen aan en besluit het brein voortaan het positieve patroon te volgen. Is dat eenmaal gebeurd, dan merken mensen die de gevoelsomdraaitechniek gedaan hebben dat zelfs als zij proberen het oude, negatieve gevoel terug te halen dit mislukt. Waar zij eerst nog zo goed in waren, blijkt binnen mum van tijd onmogelijk voor ze te zijn geworden. Vraag je hun terug te gaan naar het nieuwe goede gevoel, dan kunnen ze dat opeens razendsnel. Kortom, zij zijn slechter geworden in zich slecht voelen en beter geworden in zich goed voelen.

Denkbeeldig

Dit betekent niet dat je je alleen maar goed hoeft te voelen. Wanneer je je brein de gevoelsomdraaitechniek aangeleerd hebt, dan ben je in staat om de juiste emotie te selecteren die het beste bij de situatie past. Soms zijn dat bijvoorbeeld droevige of verdrietige gevoelens. Maar iemand die de techniek goed beheerst die kiest er toch over het algemeen voor om het grootste gedeelte van de tijd zich goed te voelen.

Nu zijn er mensen die vinden dat er ook ruimte moet zijn voor negatieve gevoelens, voor pijn of problemen. Zij zien dat als een les die je in het leven tegenkomt en waar je doorheen moet gaan. Niemand die de gevoelsomdraaitechniek gebruikt, houdt hen daarin tegen. Als iemand de techniek niet wil gebruiken, dan gebruikt hij hem niet. Voorstanders van de gevoelsomdraaitechniek zien in nare en negatieve emoties echter geen les, maar een door de evolutie vormgegeven neurologisch proces. Je kan een emotie vergelijken met pijn. Pijn is goed als je in glas trapt omdat het je waarschuwt dat er een gat in je lichaam zit. Op die manier kan je regelen dat de wond goed verzorgd wordt en er geen gevaar op ontsteking is.

Een naar gevoel werkt precies hetzelfde maar niet voor fysieke problemen, maar voor psychosociale problemen. Op een moment in ons leven dat we voor het eerst in de problemen komen zoals bijvoorbeeld bij de meeste mensen in de pubertijd gebeurt, heeft het brein nog geen oplossing voor zulk gevaar. Dit gevaar was in de oertijd misschien echt gevaarlijk, maar in onze veilige, moderne maatschappij is dit gevaar alleen maar denkbeeldig. In ieder geval gaat het brein op zoek naar een manier om je te waarschuwen dat er iets mis is. Hiervoor gebruikt het brein emoties in de hoop dat je je er iets van aantrekt en ervoor gaat zorgen dat je overleeft. Omdat onze maatschappij zo veilig is, overleef je ook en het brein denkt: “Bingo! Ik wist niet wat ik moest doen. Ik verzon een emotie en ik heb het overleefd. Deze emotie blijf ik voortaan maar gebruiken om te overleven.” Het gevolg is dat het brein zichzelf gaat trainen en zo een expert wordt in het hebben van problemen. Lang nadat de oorspronkelijke aanleiding alweer goed en wel verdwenen is, blijft het brein vasthouden aan de negatieve emotie. Hierdoor is zo’n naar gevoel noch een waarschuwing meer, noch een les. En is het prima om al dat soort oude negatieve patronen gemakkelijk en effectief op te lossen met de gevoelsomdraaitechniek.

Expert

Door zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hoe je je voelt en je brein elke dag te trainen zich beter te gaan voelen, zorg je ervoor dat je brein gaat doen wat jij wil. Je brein trainen is simpel: je wordt altijd beter in wat je met je brein doet. Als iemand zich vaak slecht voelt, dan wordt hij daar een expert in. Maar wanneer je je steeds vaker goed gaat voelen, dan merk je al snel dat je brein ook steeds beter wordt in je goed voelen. De conclusie kan dan ook niet anders zijn dan: je goed voelen kan je leren.

De gevoelsomdraaitechniek in het kort:

 1. Stap 1: Traceer eerst hoe een negatieve gevoel door je lichaam loopt. Vind het punt waar het negatieve gevoel begint en voel waar het vervolgens heen gaat. Blijf  het gevoel volgen totdat het of het lichaam verlaat of het beginpunt weer bereikt.
 2. Stap 2: Zodra je het patroon van je negatieve gevoel gevonden hebt, projecteer je dit buiten je lichaam door het met een negatieve kleur te verbeelden.
 3. Stap 3: Draai dit patroon nu met een positieve kleur in je verbeelding om zodat het begint bij het einde en eindigt bij het begin.
 4. Stap 4: Plaats dit omgekeerde patroon weer terug in je lichaam en begin dit nieuwe positieve patroon steeds sneller door je lichaam te bewegen zodat het negatieve gevoel verdwijnt.
 5. Stap 5: Ga in je beleving terug naar een moment dat je je plezier voelde. Voel in je lijf waar dat gevoel begint en hoe het door je lichaam beweegt.
 6. Stap 6: Traceer opnieuw het patroon van het goede gevoel en begin nu dit positieve gevoel te versterken door het in dezelfde richting steeds sneller te bewegen.

Joost van der Leij is neuro-filosoof en maakt veelvuldig gebruik van NLP, hypnose en het Enneagram. Hij is de schrijver van diverse boeken waaronder “Breintraining: handboek voor moderne NLP”, “Het Neurogram: je persoonlijkheid neurologisch verklaard met het Enneagram” en “Word wie je bent: zelfontwikkeling met Neurosofie”, www.tiouw.com. Oorspronkelijk is de gevoelsomdraaitechniek ontwikkeld door dr.Richard Bandler, mede-bedenker van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP). In het boek ‘Onbeperkt Jezelf: gelukkig worden met NLP en het Enneagram’ (Andromeda 2007) wordt de gevoelsomdraaitechniek belicht. Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest